Okręt wojenny z marchwi

10 lutego 2007, 09:48

Dwaj szkoccy naukowcy odkryli sposób na przekształcenie marchewki w zaawansowany materiał, który będzie można wykorzystać do produkcji całej gamy produktów, od wędek poczynając, a na okrętach wojennych kończąc.



Zsekwencjonowano genom ziemniaka

30 września 2009, 14:10

Poczciwy ziemniak dołączył do elitarnego grona roślin, które doczekały się zsekwencjonowania ich genomu. W projekcie brało udział ponad 50 naukowców z 16 krajów, w tym eksperci z polskiego Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.


Brokuły pomocne w zapobieganiu nowotworom głowy i szyi

20 kwietnia 2015, 09:58

Wyciąg z kiełków brokułów chroni myszy przed nowotworem jamy ustnej. Badania na grupie ochotników wykazały, że ludzie także dobrze go tolerują. Jeszcze w tym roku mają się rozpocząć testy kliniczne. Zostaną do nich zaproszone osoby z grupy wysokiego ryzyka nawrotu nowotworów głowy i szyi.


Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien

20 września 2019, 11:27

Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.


Neapolitańska pizza Marinara

Pizza zapobiegająca starzeniu

15 sierpnia 2007, 07:37

Specjaliści ds. żywienia z południowych Włoch opracowali formułę pizzy zapobiegającej starzeniu się. Jak donosi gazeta La Stampa, protestują przeciwko temu zwolennicy tradycyjnej wersji.


Smutny ziemniak

Po elektrowstrząsach są zdrowsze

23 sierpnia 2010, 09:05

Inżynieria genetyczna to najbardziej znany sposób wytwarzania prozdrowotnej żywności. GMO jednak nie jest lubiane. Okazuje się, ze podobny efekt można osiągnąć łatwiej: wystarczy warzywa poddać torturom w postaci elektrowstrząsów lub ogłuszania ultradźwiękami.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Błonnik błonnikowi nierówny? Tylko ze zbóż zapobiega stanom zapalnym i chorobom układu krążenia?

7 kwietnia 2022, 10:50

Zwiększone spożycie błonnika, ale błonnika pochodzącego ze zbóż, a nie z warzyw i owoców, jest powiązane ze zmniejszonym stanem zapalnym oraz mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia. Takie wnioski płyną z prac naukowców z Mailman School of Public Health na Columbia University, którzy postanowili sprawdzić, czy błonnik ma wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyka chorób układu krążenia u osób starszych.


Suplementy nieskuteczne w walce z otyłością

7 września 2006, 09:05

Suplementy ziołowe, które mają pomagać zrzucić zbędne kilogramy, są nieskuteczne, ponieważ nie są w stanie zwalczyć wysiłków organizmu w kierunku utrzymania dotychczasowej grubości tkanki tłuszczowej.


Warzywne przebieranki

3 marca 2009, 09:50

Małe dzieci bywają czasem bardzo wybredne i za żadne skarby świata nie zjedzą ogórka, fasolki i innych warzyw. Jeśli jednak nada im się intrygujące nowe nazwy, np. rentgenowskie marchewki, spałaszują o wiele większe porcje, a nawet poproszą o dokładkę.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy